Pirmą kartą Lietuvoje įteikti Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai NAPA

2015-11-21

Lapkričio 20 d. Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF įteikti Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai NAPA. Renginio lankytojai turi galimybę įvertinti Lietuvoje kuriamą kokybišką, inovatyvų produktų pakuotės dizainą ir geriausius pavyzdžius, pirmą kartą pristatytus ne tik siauram profesionalų ratui, bet ir visuomenei.

Lietuvos grafinio dizaino asociacijos (LGDA) ir Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO organizuoto konkurso erdvėje galima pamatyti į trumpąjį pretendentų sąrašą atrinktų darbų ekspoziciją, pabendrauti su dizaineriais, spaustuvių bei popieriaus gamintojų atstovais.

NAPA konkurse iš viso varžėsi net 99 pakuotės dizaino darbai. Penkiose kategorijose į trumpąjį pretendentų sąrašą komisija atrinko 39 , o prizais ir diplomais apdovanota 13 darbų. Pateikiame visą nugalėtojų sąrašą.

Maisto produktai ir gėrimai – 1 vieta skirta Edvardui Kavarskui už „Sucré macarons“ pakuotes, 2 vieta – Gabijai Platūkytei už „La Naya“ šokolado pakuotes, o 3 vieta atiteko Emanueliui Rykliui už „Crooked Nose & Coffee Stories“ šaltai brandintos kavos pakuotes.

Alkoholiniai gėrimai – 1 vieta skirta Sigitui Gužauskui už „Sakiškių alaus“ pakuotes, 2 vieta – Astai Kaušpėdaitei už „Stumbro Starka“ pakuotes, o 3 vieta atiteko Edvardui Kavarskui už „Stumbras Vodka Premium Organic“ pakuotes.

Sveikata ir grožis – 1 vieta skirta Valerijai Žilėnienei, Algirdui Orantui ir Irmantui Savulioniui už „You&Oil“ pakuotes, 2 vieta – Pauliui Budrikiui už „Biok Dermatology“ pakuotes, o 3 vieta atiteko Dovilei Džervutei ir Aisčiui Mickevičiui už „Theatre Perfumes Collection“ pakuotes.

Privatus prekių ženklas – 1 vietos vertinimo komisija neskyrė, 2 vieta atiteko Džiugui Valančauskui ir Justinai Steponavičiūtei už „Narvesen“ maisto ir gėrimų išsinešimui pakuotes, o 3 vieta – Džiugui Valančauskui ir Aivarui Bakanauskui už „Saulės pieno“ pakuotes.

Mišrioje kategorijoje – 1 vietos vertinimo komisija neskyrė, 2 vieta atiteko Žilvinui Stankevičiui už „Flowerscope“ pakuotes, o 3 vieta – Andriui Petkevičiui už „Wisdom Trash“ pakuotes.

Specialiuoju spaustuvės „Aurika“ prizu už fleksografinės spaudos panaudojimą apdovanotas Paulius Budrikis už pakuotes „Aras“. Visi į sceną lipę konkurso nugalėtojai taip pat gavo papildomas popieriaus tiekėjo „Antalis“ dovanas.

Dalyvio paraiškas galėjo teikti Lietuvoje dirbantys bet kurios šalies dizaineriai bei Lietuvoje veikiančios įmonės, kurių pakuotės yra kurtos Lietuvoje. Komisija pakuotes vertino pagal penkis kriterijus: inovatyvumas, funkcionalumas ir naudojimo patogumas, ekologiškumas ir tvarumas, technologiniai sprendimai ir estetinė vertė.

„Tikime, kad Lietuvos gamintojai bus įkvėpti kokybiško dizaino pakuočių pavyzdžių ir įgaus dar daugiau drąsos kurti aukštesnės pridėtinės vertės produktus, galinčius konkuruoti ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio rinkoje“, – sakė G. Lašas.

Konkurso komisiją sudarė nepriklausomi dizaino, gamybos, marketingo bei mokslo srities ekspertai, taip pat konkurso organizatorių atstovai. Šiais metais NAPA komisijos pirmininku buvo LGDA pirmininkas Gediminas Lašas, o jos nariai VDA Grafinio dizaino katedros lektorius Marius Žalneravičius, „Not Perfect | Y&R Vilnius“ dizaino vadovas Džiugas Valančauskas, „Market Smart“ įkūrėjas ir vadovaujantysis partneris Dainius Kalina, „PakMarkas“ inovatyvių projektų vadovas Dainius Turla, KTU Pakavimo inovacijų ir tyrimų centro vadovas doc. dr. Visvaldas Varžinskas ir „Žaliasis taškas“ generalinis direktorius Kęstutis Pocius.

„Kokią Lietuvą norime matyti globalioje rinkoje? Neabejoju – modernią, inovatyvią, sutelkusią kūrybinį ir intelektinį potencialą visose srityse. Šiandien vykstanti BAF paroda ir pirmieji nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai NAPA tik patvirtina, ką stebime mes, „Verslios Lietuvos“ ekspertai – turime idėjų, potencialo, aktyvių ir išmanių verslo ir kūrybos profesionalų. Jūs ir esate moderni inovatyvi Lietuva.“ – įžvalgomis dalinosi „Verslios Lietuvos“ vadovė Rūta Pentiokinaitė.

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_1

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_2

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_3

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_4

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_5

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_6

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_7

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_8

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_9

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_10

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_11

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_12

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_13

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_14

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_15

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_17

Renginio_akimirkos_Foto_Paulius_Gasiūnas_18

Nuotraukų autorius Paulius Gasiūnas.

Tags: , , , , ,